Shrnutí tématu Rizika a procesy

Procesy a rizika jsou dvouvaječná dvojčata. Určité procesy některá rizika vytváří a jen v kontextu těchto procesů můžeme tato rizika pochopit a nastavit účelná opatření k jejich redukci. Jiná rizika přichází zvenčí a jiné procesy musí na tyto rizika reagovat - buď je musí absorbovat, aniž utrpí jejich schopnost generovat přidanou hodnotu. Nebo je dokonce musí dokázat zkrotit - minimalizovat škodu, zabránit dalšímu šíření rizik.

Řízení rizik, které bylo ještě nedávno spíše módou, se s postupným zvyšováním výkonnosti k hranicím možného stává nutností. A při zvyšování rychlosti změn v prostředí vyčerpaných operativních rezerv prudce rizika narůstají, a to nejen ta operační. Systémový přístup k řízení rizik se tak musí stát nedílnou součástí business process managementu a jeho přístupů ke zvyšování výkonnosti. Jinak nejen BPM neobstojí.

Zdroje

A ještě rekapitulace informačních zdrojů o řízení rizik na tomto portálu:

Možná budete překvapeni, ale celkem zde najdete již 50 zdrojů informací o rizicích. Docela slušná porce znalostí, že?

Více.....

Modelování a hodnocení rizik

Úspěšné zvládání rizik, která se vyskytují ve výrobních podnicích může být účinným nástrojem ke zvyšování výkonnosti a efektivnosti podnikových procesů. Cílem příspěvku autorů Jiřího Tupy, Františka Steinera a Vlastimila Skočila je představit jeden z možných přístupů pro modelování a hodnocení rizik ve vztahu k procesnímu řízení nejen ve výrobním podniku. Více (pdf)...

Více.....

Případová studie analýzy rizik informační bezpečnosti

František Steiner
ZČU Plzeň, auditor CQS (Sdružení pro certifikaci systémů jakosti)

V praxi je možné se setkat s celou řadou metod analýz rizik. Žádná z nich není „TA“ nejlepší. Každá z analýz dokáže poskytnout výsledky podle toho, jak ji dokáže organizace aplikovat. Cílem tohoto příspěvku je představit dva základní přístupy analýz rizik. Pro vysvětlení, lepší představu i pro snazší pochopení těchto analýz rizik je nejvhodnější ukázka aplikace na jednoduchém příkladu. Pro tuto ukázku použijeme následující fiktivní firmu.

Fiktivní firma
Fiktivní firma WEB-SHOP se zabývá internetovým prodejem blíže nespecifikovaného zboží. Firma má svou kancelář, odkud je řízena, a sklad prodávaného zboží, který se nachází v jiné lokalitě než kancelář.

V kanceláři pracuje majitel firmy spolu se sekretářkou. Kancelář má dvě PC používající operační systém Microsoft Windows XP. Dále je v prostorech kanceláře umístěn server. Tento server je využíván pro provozování www stránek internetového obchodu. Server používá operační systém Microsoft Windows 2000 a databázi Microsoft Access. V budoucnu majitel přemýšlí o přemístění serveru do hostingového centra. Sekretářka kromě běžné agendy vyřizuje i telefonickou podporu zákazníkům. Výpočetní technika je spravována majitelem firmy.

Sklad udržuje dostatečnou zásobu nejlépe prodávaných položek, aby byly splněny požadavky zákazníků. Sklad je přijímacím bodem pro všechny dodavatele, ať se týká přímého dodání k zákazníkovi nebo dodání na sklad. Zboží přichází přes místní kurýrní společnost. Výjimečně mohou být jednotlivé kusy doručeny poštou. Všechny objednávky zákazníků jsou odesílány přímo zákazníkům poštou, s výjimkou určitých velkých nebo těžkých kusů, které jsou zasílány s využitím kurýrní společnosti.

Sklad má jedno PC, které se používá pro záznam položek na skladu a jejich umístění. Také se používá pro vyznačení objednávek, které mají být odeslány a pro zaznamenávání objednávek, které již byly odeslané. PC používá Microsoft Windows 98 jako operační systém a aplikace pro řízení zásob používá databázi Microsoft Access. Dvakrát denně (od pondělí do pátku) se synchronizují záznamy o zásobách a objednávkách se serverem v kanceláři. Přenos souborů a synchronizace je spouštěna z počítače ve skladu. Ve skladu pracují 2 pracovníci a každý z nich může provádět všechny potřebné skladové operace.

Identifikace a ocenění aktiv
Prvním krokem analýzy rizik je identifikace a případně ocenění aktiv. Z předchozího popisu firmy WEB-SHOP si identifikujeme několik aktiv. Přehled aktiv samozřejmě nebude vyčerpávající, protože pro ukázku analýzy rizik nám postačí pouze několik aktiv. Pro ohodnocení aktiv je použita škála 1 až 5, přičemž nejdůležitější aktiva jsou označena „5“.

Tabulka 1: Identifikovaná aktiva

Tabulka 1

Identifikace hrozeb a zranitelností
Dalším krokem po identifikaci a ocenění aktiv je identifikace hrozeb a zranitelností. Pro aktiva identifikovaná v tabulce 1 jsme opět připravili několik hrozeb a zranitelností. V tabulce jsou uvedeny pravděpodobnosti jednotlivých hrozeb spolu s příklady zranitelností. Pro ohodnocení pravděpodobnosti hrozby byla opět použita škála 1 až 5, kdy nejpravděpodobnější hrozba je ohodnocena „5“. V tomto případě by jsme však neměli zapomenout, že jedna hrozba může využít více zranitelností a stejně tak jednu zranitelnost může využít více hrozeb.

Tabulka 2: Identifikované hrozby a související zranitelnosti

Tabulka 2

Analýza rizik využívající matice aktiv, hrozeb a zranitelností
Prvním ze dvou základních přístupů analýz rizik je analýza rizik využívající matice aktiv, hrozeb a zranitelností. Při této analýze rizik využijeme dvě tabulky, tabulka 3 a tabulka 4. Do tabulky nejprve doplníme identifikovaná aktiva spolu s jejich hodnotou. Dále doplníme identifikované hrozby a jejich pravděpodobnosti. V našem případě jsme pro ukázku identifikovali sedm hrozeb. Obecně zde můžeme využít například katalog hrozeb uvedený v ČSN ISO/IEC TR 13335 nebo BS 7799-3. V dalším kroku musíme posoudit zranitelnosti jednotlivých aktiv (skupin aktiv) jednotlivými hrozbami a doplnit tak buňky tabulky. Tímto jsme doplnili matici zranitelností, kterou můžete vidět v tabulce 3. Pro ukázku jsou v tabulce vyznačeny pouze typické zranitelnosti. V případě, že mezi aktivem a hrozbou není vazba (hrozba nemá vliv na aktivum), zůstává daná buňka prázdná.

Posledním krokem analýzy je výpočet míry rizika. Poslouží k tomu vzorec R = T * A * V, kde R je míra rizika, T je pravděpodobnost vzniku hrozby, A je hodnota aktiva, a V je zranitelnost daného aktiva. Dle vzorce R = T * A * V vypočteme míru rizika a doplníme ji do matice rizik, kterou můžete vidět v tabulce 4. Po analýze už zbývá pouze stanovit hranice pro nízká (přijatelná), střední a vysoká rizika. V našem případě by tyto hranice mohly být například 100 pro vysoká rizika a 25 pro přijatelná. Analýzou byly tedy zjištěny 2 vysoká rizika, 4 střední a 8 nízkých.

Tabulka 3: Matice zranitelností

Tabulka 3

Tabulka 4: Matice rizik

Tabulka 4

Analýza rizik vyhodnocující pravděpodobnost incidentu a jeho dopad
Druhým přístupem analýzy rizik je analýza rizik vyhodnocující pravděpodobnost incidentu a jeho dopad. Tato metoda prezentuje poněkud odlišný přístup k určení míry rizika. Oproti předchozí metodě, která využívá tři parametry (aktivum, hrozba a zranitelnost), využívá tato metoda pouze parametry dva (pravděpodobnost a dopad incidentu). Tato analýza rizik je více popisná, proto nebude její ukázka pokrývat všechna identifikovaná aktiva, ale bude vysvětlena pouze na části z nich. Stejně jako u předchozí metody se nejprve doplní identifikovaná aktiva a jejich hodnota. Dále je nutné k jednotlivým aktivům identifikovat hrozby, zranitelnosti a existující opatření. Dále se odhadne pravděpodobnost incidentu, že daná hrozba využije zranitelnosti a ohrozí tím dané aktivum. Pravděpodobnost incidentu je snižována existujícími opatřeními. Dopad, jako další parametr, byl v naší ukázce zvolen shodný s hodnotou aktiva. Samozřejmě může být zvolen i nižší a to například v případě, že incidentem dojde pouze k částečnému poškození aktiva. Míra rizika je následně vypočtena podle vztahu R = PI x D.

Tabulka 5: Tabulka analýzy rizik

Tabulka 5

Použitá literatura
[1] ŠEBESTA, V.; ŠTVERKA, V.; STEINER, F.; ŠEBESTOVÁ, M. Systémy řízení bezpečnosti informací, Část 3: Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací podle BS 7799-3:2005 s komentářem k managementu rizik v ISMS. Praha : Český normalizační institut, 2007.
[2] STEINER, F.; TUPA, J. Management rizik v systémech řízení bezpečnosti informací. In MOPP 2007. V Plzni : Západočeská univerzita, 2007. s. 177-183. ISBN 978-80-7043-535-9.
[3] ČSN ISO/IEC 27001 - Informační technologie - Bezpečnostní techniky - Systémy managementu bezpečnosti informací – Požadavky, Praha: Český normalizační institut 2006.

Více.....

Management rizik bezpečnosti informací

František Steiner
ZČU Plzeň, auditor CQS (Sdružení pro certifikaci systémů jakosti)

Procesní přístup lze aplikovat i na management rizik bezpečnosti informací, tzn. při hodnocení rizik, nakládání s riziky a soustavném monitorování rizik. Takový přístup podporuje například britská norma BS 7799-3:2006 [1]. Procesní přístup k managementu rizik (viz obrázek 1) totiž podporuje jeho uživatele, aby kladli důraz na:

  1. Pochopení požadavků na bezpečnost informací firmy a potřebu stanovit politiku a cíle bezpečnosti informací;
  2. Výběr, zavedení a využívání nástrojů řízení v kontextu řízení celkových rizik firmy;
  3. Monitorování a přezkoumání výkonnosti a efektivnosti systému řízení bezpečnosti informací (ISMS) pro řízení rizik firmy;
  4. Neustálé zlepšování založené na objektivním měření rizik.

Obrázek 1

Obrázek 1 - Model procesu managementu rizik [1]

Takto definovaný proces managementu rizik usiluje o to, aby firma rizika pochopila. To jí následně umožní efektivní rozhodování ohledně řízení rizik. Rizika bezpečnosti informací musí být posuzována v jejich firemním kontextu a ve vzájemném vztahu s ostatními firemními funkcemi, jako jsou lidské zdroje, výzkum a vývoj, výroba a provozy, administrativa, IT, finance.

Dále musí být identifikovány potřeby zákazníků, aby bylo dosaženo celého a úplného obrazu těchto rizik. Toto zvažování musí vzít v úvahu také organizační rizika a využívat pojetí a celkové představy o řízení firmy. Toto vše, společně s podnikatelskou činností organizace, efektivností a právním a regulatorním prostředím, slouží jako podněty a motivace pro úspěšný proces řízení rizik.

Posouzení rizik
Důležitou částí procesu managementu rizik je posouzení rizik bezpečnosti informací, které je potřebné pro pochopení požadavků firmy na bezpečnost informací a rizik, kterým jsou vystavena podnikatelská aktiva firmy. Jak je také popsáno v ČSN ISO/IEC 27001:2006, posouzení rizik zahrnuje následující kroky a činnosti:

  • Identifikace aktiv.
  • Identifikace právních a podnikatelských požadavků, které jsou významné pro identifikaci aktiv.
  • Ocenění identifikovaných aktiv, když vezmeme v úvahu identifikované právní a podnikatelské požadavky a dopady ztráty důvěrnosti, integrity a dostupnosti.
  • Identifikace významných hrozeb a zranitelností pro vybraná aktiva.
  • Posouzení pravděpodobnosti, že hrozby a zranitelnosti nastanou.
  • Výpočet rizika.
  • Ohodnocení rizik vůči předefinované škále rizik.

Identifikace a ocenění aktiv
Aktivum je něco, co má hodnotu nebo užitek pro organizaci, její provozy a jejich kontinuitu. Proto aktiva vyžadují ochranu, aby byly zajištěny funkční firemní provozy a kontinuita podnikání. Správné řízení a zodpovědnost za aktiva jsou nezbytné a musí být hlavní odpovědností na všech úrovních řízení.

Stanovení odpovědnosti za aktiva napomáhá udržení odpovídající bezpečnosti informací. Musí být identifikovaný vlastník každého identifikovaného aktiva nebo skupiny aktiv a vlastníkovi musí být přiřazena odpovědnost za udržování příslušných nástrojů řízení bezpečnosti. Odpovědnost za implementaci nástrojů řízení bezpečnosti může být delegována, ačkoliv zodpovědnost musí zůstat u určeného vlastníka aktiva.

Identifikace a ocenění aktiv, založené na podnikatelských potřebách organizace, jsou nezbytnými faktory pro posouzení rizik. Aby bylo možné identifikovat vhodnou ochranu aktiv, je nezbytné určit jejich hodnotu z hlediska jejich důležitosti pro podnikání nebo jejich potenciální hodnotu při různých podnikatelských příležitostech. Je také důležité brát v úvahu identifikované právní a firemní požadavky a výsledné dopady při ztrátě důvěrnosti, integrity a dostupnosti.

Jednou z možností, jak vyjádřit hodnotu aktiva, je ocenění dopadů na podnikání, které by mohly mít nežádoucí incidenty, jako prozrazení, pozměnění, nedostupnost a/nebo zničení, na aktivum a související podnikatelské zájmy, které by byly přímo nebo nepřímo poškozeny. Tyto incidenty by mohly následně vést ke ztrátě příjmů nebo zisku, tržního podílu, nebo image a reputace. Všechny tyto faktory se musí odrazit v hodnotě aktiva.

Identifikace hrozeb a zranitelností
Aktiva jsou předmětem mnoha druhů hrozeb. Hrozba může způsobit nežádoucí incident, který může mít za následek poškození organizace a jejích aktiv. K tomuto poškození může dojít v důsledku útoku na informace organizace a výsledkem může být např. nedovolené prozrazení, modifikace, zkomolení, zničení, nedostupnost nebo ztráta informací. Hrozby mohou vzniknout z náhodných nebo úmyslných příčin nebo událostí. Hrozba by vyžadovala využití jedné nebo více zranitelností systémů, aplikací nebo služeb využívaných organizací, aby úspěšně zapříčinila poškození aktiva. Hrozby mohou mít původ z prostředí uvnitř organizace, ale také z vnějšku.

Zranitelnosti jsou bezpečnostně slabá místa spojená s aktivy organizace. Tato slabá místa mohou být využita jednou nebo více hrozbami, což zapříčiní nežádoucí incident, který může vyústit ve ztrátu, zničení nebo poškození těchto aktiv a podnikatelské činnosti organizace. Zranitelnost sama o sobě nezpůsobuje poškození, je to pouze okolnost nebo soubor okolností, které mohou umožnit hrozbě, aby se realizovala a zapříčinila poškození aktiv a podnikatelské činnosti, které jsou těmito aktivy podporovány. Identifikace zranitelnosti musí zjistit slabá místa, která se vztahují k aktivům:

  • fyzické prostředí;
  • zaměstnanci, management a administrativní postupy a nástroje řízení;
  • firemní provoz a dodávka služeb;
  • hardware, software nebo komunikační vybavení a zařízení.

Je třeba poznamenat, že hrozby a zranitelnosti musí působit současně, aby způsobily incidenty, které by mohly poškodit aktiva. Je proto nezbytné pochopit vztah mezi hrozbami a zranitelnostmi, tj. jaká hrozba může těžit z určité zranitelnosti.

Posouzení hrozeb a zranitelností
Po identifikaci hrozeb a zranitelností je nezbytné posoudit pravděpodobnost, že „se setkají“ a vytvoří riziko. To zahrnuje posouzení pravděpodobnosti výskytu hrozby a posouzení, jak snadno může být zranitelnost využita hrozbou. Posouzení pravděpodobnosti hrozeb musí vzít v úvahu následující:

  • Úmyslné hrozby. Pravděpodobnost úmyslné hrozby závisí na motivaci, znalostech, kapacitách a zdrojích, které mají k dispozici možní útočníci a přitažlivost aktiva pro důmyslné útočníky.
  • Náhodné hrozby. Pravděpodobnost náhodných hrozeb může být odhadnuta za pomoci statistiky a zkušeností. Pravděpodobnost těchto hrozeb může také mít vztah k tomu, jak je organizace blízko zdrojům nebezpečí, jako jsou velké silniční nebo železniční trasy, závody pracující s nebezpečnými materiály jako jsou chemické materiály nebo ropa.
  • Minulé incidenty. To znamená incidenty, ke kterým již došlo a které ukazují problémy v současném ochranném uspořádání.
  • Nový vývoj a trendy. To zahrnuje zprávy, novinky a trendy získané z Internetu, od specialistů nebo organizací, které pomáhají posuzovat situaci hrozeb.

Výpočet a hodnocení rizik
Cílem posouzení rizik je identifikace a posouzení rizik. Tato rizika jsou vypočtena kombinací jednak hodnoty aktiva, která je vyjádřena pravděpodobným dopadem, ztráty důvěrnosti, integrity a/nebo dostupnosti, a jednak posouzenou pravděpodobností, že se související hrozby a zranitelnosti spojí a způsobí incident. Závisí na organizaci, jakou metodu pro posouzení rizika určí, aby byla nejvhodnější z hlediska jejích podnikatelských a bezpečnostních požadavků. Výpočet úrovní rizika poskytuje možnosti porovnání rizik a určení těch rizik, která jsou pro organizaci nejvíce problematická

Zvládání rizik
Dalším krokem v procesu managementu rizik je identifikace vhodné činnosti pro ošetření rizika u každého z rizik, které bylo identifikováno při posouzení rizik. Rizika mohou být řízena pomocí kombinace preventivních a zjišťovacích nástrojů řízení, taktikou vyhnutí se rizika, pojištěním a/nebo jednoduše přijetím rizika. Jakmile bylo riziko posouzeno, musí být vedením firmy přijato rozhodnutí ohledně toho, jaké kroky, pokud vůbec nějaké, mají být provedeny. Ve všech případech musí být rozhodnutí založeno na podnikatelské potřebě, která opravňuje toto rozhodnutí. To může být přijato nebo zpochybněno klíčovými zainteresovanými stranami.

Činnosti trvalého řízení rizik
Jakmile byla přijata rozhodnutí o způsobu nakládání s rizikem a následně po těchto rozhodnutích byly implementovány vybrané nástroje řízení, musí začít činnosti trvalého řízení rizik. Tyto činnosti zahrnují proces monitorování rizik a aplikaci ISMS, aby bylo zajištěno, že implementované nástroje řízení fungují tak, jak bylo zamýšleno. Další činností je přezkoumání rizika a opětovného posouzení, které je nezbytné k přizpůsobení způsobu posuzování rizik změnám, ke kterým mohlo v podnikatelském prostředí dojít v průběhu času. Vykazování rizika a komunikace je nezbytná pro zajištění, že podnikatelská rozhodnutí jsou přijata v kontextu celofiremního chápání rizik. Koordinace různých procesů souvisejících s riziky musí zajistit, aby organizace mohla fungovat účinným a efektivním způsobem. Neustálé zlepšování je základní součást trvalých činností řízení rizik ke zvýšení efektivity implementovaných nástrojů řízení směrem k dosažení cílů, které byly stanoveny pro ISMS.

Shrnutí
Rostoucí význam a případně hodnota informací vede firmy k rozhodnutí implementovat ISMS a tím informace chránit. Základem dobře fungujícího ISMS je správně fungující proces managementu rizik. Důležitou částí procesu managementu rizik je dále posouzení rizik bezpečnosti informací. Zde se identifikují aktiva, která chceme chránit, hrozby, kterým jsou aktiva vystavena, a zranitelnosti, které umožňují hrozbám poškodit aktiva. Následně je určena míra rizika, podle které jsou rizika porovnávána. Následuje identifikace vhodných činností pro ošetření rizik. Pomocí těchto činností rizika odstraníme nebo snížíme na přípustnou mez. Aby vybraná opatření byla funkční, je nutné rizika dále monitorovat a přezkoumávat. Poslední činnosti managementu rizik jsou udržování a zlepšování, které se snaží udržet nebo zvýšit efektivitu implementovaných nástrojů řízení rizik.

Použitá literatura
[1] ŠEBESTA, V.; ŠTVERKA, V.; STEINER, F.; ŠEBESTOVÁ, M. Systémy řízení bezpečnosti informací, Část 3: Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací podle BS 7799-3:2005 s komentářem k managementu rizik v ISMS. Praha : Český normalizační institut, 2007. [2] STEINER, F.; TUPA, J. Management rizik v systémech řízení bezpečnosti informací. In MOPP 2007. V Plzni : Západočeská univerzita, 2007. s. 177-183. ISBN 978-80-7043-535-9.
[3] ČSN ISO/IEC 27001 - Informační technologie - Bezpečnostní techniky - Systémy managementu bezpečnosti informací – Požadavky, Praha: Český normalizační institut 2006.

Více.....

Rizika a procesy - úvod

Zopakujme si definici rizika: Riziko je nahodilá událost vedoucí ke vzniku škody v nebo z podnikání společnosti. V každém riziku je tedy přítomen prvek nahodilosti. Pravděpodobnost vzniku rizika ovlivňují rizikové faktory. Ty jsou sice často měřitelné, přesto nám nedovolují vznik rizika předpovědět s úplnou jistotou.

Některá rizika jsou záludná i po svém vzniku. Způsobí nejen primární škodu, ale často se sama chovají jako rizikový faktor pro další rizika a tak se při neblahé shodě náhod mohou rizika řetězit až ke katastrofickým důsledkům.

Riziko má 2 základní parametry:

  • pravděpodobnost, s jakou může nastat a
  • výši škody, kterou může způsobit.
Násobek těchto dvou hodnot je škodní hodnotou rizika. Nejčastěji se obě hodnoty stanovují na roční bázi.

Parametry pravděpodobnost a výše škody, někdy uvedené v logaritmickém nebo jiném podobném měřítku, tvoří matici rizik (Business Risk Matrix). V této matici bývají empiricky stanovenými křivkami vyznačeny hranice přípustnosti resp. adekvátnosti použití metod pro redukci rizika:


Rizika můžeme dělit do skupin podle řady kritérií. Nejběžnější je jejich dělení na rizika:
  • kreditní,
  • tržní,
  • a operační, která zahrnují i rizika procesní.
Procesní pohled
Jiným úhlem pohledu na rizika je posouzení rizika z hlediska jeho vazby k nějakému procesu. Zde mohou nastat 3 možnosti:
  1. riziko v procesu přímo vzniká,
  2. proces ovlivňuje rizikové faktory, ale riziko vzniká v jiném procesu nebo mimo oblast firmy,
  3. proces musí na vznik rizika reagovat nebo dokonce přímo proces spouští. Takovéto procesy, které mají za cíl reagovat na vzniklé riziko, ať už z hlediska redukce vznikající škody nebo zabránění eskalace následků, nazýváme emergency, česky nápravné procesy.
Ze strategického pohledu se dělí rizika na:
  • operativní – současná již existující rizika; předpokladem je, že škodní událost již v minulosti alespoň jednou nastala,
  • reaktivní – dosud nenastalá rizika, která však za současných podmínek nastat již mohou a nelze tedy jejich výskyt zcela vyloučit
  • a strategická – předpokládaná budoucí rizika, která mohou vzniknout při uplatnění nové podnikatelské strategie. Tato rizika musí být v rámci strategie rozpoznána, zahrnuta a ošetřena.
Samozřejmě existuje řada dalších taxonomií, které vyplývají např. z ohodnocení rizik.

Politika rizik
Politika rizik tvoří strategickou úroveň řízení rizik. Jsou v ní stanoveny dva vysokoúrovňové ukazatele rizik:

Kapacita rizik (risk capacity)
Je maximální celková výše rizik, které je schopna společnost vstřebat, aniž by bylo fatálně ohroženo její podnikání (hrozil její zánik).
Jde o teoretickou hodnotu stanovenou na základě benchmarků nebo tabulek pro jednotlivá odvětví podle výše vlastního kapitálu. Tato hodnota nesmí být nikdy překročena při stanovení akceptovatelné škody.

Akceptovatelná výše rizik (risk apetite)
Celková výše rizik, při kterých musí být dosažen definovaný cíl (zisk) společnosti. Odpovídá charakteru odvětví podnikání, zvolenému podnikatelskému modelu a trhům, na kterých působí.
Je stanovena při tvorbě strategie a opatření pro redukci rizik musí být nastavena tak, aby nebyla překročena. Na tuto výši jsou nastaveny rozpočtové nebo jiné rezervy s vysokou disponibilitou.

Třetí informace, kterou musí každá politika rizik obsahovat, je alespoň rámcové vymezení, které metody redukce rizika budou uplatňovány v jednotlivých částech matice rizik pro konkrétní hranice četnosti a výše škody.

Metody redukce rizika
Jde převážně o některou z těchto metod:
  • ignorování rizika - snížení nákladů na opatření nebo úplné vynechání již používaných opatření. Riziko je neřízeno. Používá se výhradně pro rizika s malou četností a malou škodou.
  • sledování rizika – monitoring výskytu rizikových událostí a hodnot rizikových faktorů. Opatření jsou aktivována pouze v případě zvýšeného výskytu rizika nebo alarmujících hodnot rizikových faktorů.
  • prevence rizika – předcházení vzniku rizikových událostí opatřeními redukujícími četnost vzniku rizika pomocí snižování hodnot rizikových faktorů.
  • redukce rizika – obdoba prevence. Potlačení rizikových událostí vesměs kontrolními nebo represivními opatřeními u rizik s vysokou četností.
  • pojištění – u rizik s malou pravděpodobností nebo zcela nahodilým obtížně ovlivnitelným výskytem formou sdílení rizika ve větší skupině nebo jinou formou zajištění.
  • emergency – vznikem rizikové události je aktivováno opatření směřující ke snížení vzniklé škody nebo zabránění eskalace.
  • eliminace – úplné vyčlenění nebo zrušení činností nebo zdrojů, které představují rizikové faktory. Používá se pro rizika s vysokou škodou i pravděpodobností (např. outsourcing, přenesení odpovědnosti na obchodního partnera apod.).
Organizační rámec zajištění rizik
Poslední částí politiky rizik je stanovení základní organizační odpovědnosti za řízení rizik a systém jejich reportingu.

Tolik na úvod k řízení rizik. V pokračování tématu měsíce si ještě ukážeme vzorový postup zavádění řízení rizik, jak rizika modelovat včetně jejich vazeb na procesy a strategický pohled, jaké podmínky musí splňovat IS, které mají řízení rizik podpořit a nakonec to nejdůležitější - jak řízení rizik nejen jednorázově zavést, ale jak z něj trvale těžit prospěch při zvyšování výkonnosti společnosti.

Téma připravila a moderuje Helena Passerová.

Více.....

Rizika a procesy - zdroje informací

K tématu měsíce můžete najít informace také:

Téma připravuje a moderuje Helena Passerová.

Více.....

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services