Z dobrého skvělé

Jim Collins: Z dobrého skveléJim Collins: Z dobrého skvelé (Good to Great)
Počet stran: 320
ISBN: 80-89217-09-5
Vydal: Eastone Books, 2006

POKORA + VÔĽA = 5.ÚROVEŇ

Vedenie 5. úrovne
Boli sme prekvapení, ba priam šokovaní, keď sme zistili, aký typ vodcovských kvalít je potrebný na premenu dobrej spoločnosti na skvelú. V porovnaní so známymi lídrami s výraznou osobnosťou, ktorí sa objavujú v titulkoch novín a stávajú sa celebritami sa zdá, že vodcovia good-to-great spoločností azda prišli z Marsu. Sú skromní, tichí, rezervovaní, dokonca až plachí - títo vodcovia sú paradoxnou zmesou osobnej pokory (nehovoria o sebe) a profesionálnej vôle. Vyznačujú sa nesmiernou pracovitosťou - sú to skôr ťažné , než výstavné kone. Keď sa im darí pozerajú von z okna, keď sa veciam nedarí, pozerajú sa na seba do zrkadla a vinia sami seba, berúc na seba plnú zodpovednosť.

Kliknutím obrázek zvětšíte v novém okně.

Najprv kto... potom čo
Očakávali sme, že good-to-great vodcovia začnú vytýčovaním novej vízie a stratégie. Namiesto toho sme však zistili, že najskôr dostanú „do autobusu“ správnych ľudí, tých nesprávnych z autobusu von a správnych ľudí posadia na správne miesta. Až potom vyriešia, kam sa autobus vyberie. Zdá sa, že staré príslovie „Ľudia sú vašou najväčšou devízou“ je nesprávne. Ľudia nie sú vašou najväčšou devízou. Sú ňou správni ľudia.

Motivácia
Správni ľudia sú tí, ktorí nastupujú do autobusu kvôli iným ľuďom a nie kvôli tomu, kam ide. Správnych ľudí netreba prísne riadiť, ani povzbudzovať. Motivuje ich túžba dosahovať čo najlepšie výsledky a byť súčasťou niečoho väčšieho. Ak máte neprávnych ľudí, nezáleží na tom, či objavíte správny smer, aj tak nebudete mať skvelú spoločnosť. Správnych ľudí demotivujete, ak ignorujete tvrdé fakty reality.

Odmeňovanie
Dôležité je, koho platíte a nie ako im platíte. Správni ľudia urobia správne veci a bez ohľadu na odmeňovanie vyprodukujú najlepšie výsledky.

Výber správnych ľudí
Pri hľadaní správnych ľudí kladieme väčší dôraz na charakterové vlastnosti (charakter, morálka, základná inteligencia, hodnotový rebríček a oddanosť) ako na vzdelanie a odborné vedomosti. Jediný spôsob ako pomôcť ľuďom, ktorí dosahujú výsledky, je nazaťažovať ich ľuďmi, ktorí výsledky nedosahujú. Nesprávych ľudí dostanete z autobusu von, ak si odpoviete na dve otázky:
  • Prijali by ste túto osobu ešte raz do zamestnania?
  • Ak by Vám táto osoba oznámila, že odchádza, pocítili by ste hrozné sklamanie, alebo úľavu?
Postavte sa zoči - voči tvrdým faktom
Zistili sme, že bývalý vojnový zajatec nás môže naučiť viac o tom, ako nájsť cestu k výnimočnosti, než väčšina kníh o firemnej stratégii. Každá good-to-great spoločnosť prijala za svoje niečo, čo sme nazvali Stockdaleovým paradoxom - vo väzení neprežili optimisti, ale tí, ktorí sa postavili faktom zoči-voči a mali pevnú vieru, že raz odtiaľ odídu: Musíte si zachovať neochvejnú vieru, že bez ohľadu na ťažkosti dokážete zvíťaziť, a zároveň musíte byť natoľko disciplinovaní, aby ste sa dokázali postaviť zoči-voči najtvrdším faktom o Vašej súčasnej situácii, nech sú akékoľvek.

Prostredie pravdy
  • Postavte svoje vedenie na otázkach, nie na odpovediach.
  • Namiesto nátlaku rozprúďte diskusiu.
  • Vykonajte pitvu bez obviňovania.
  • Vybudujte si mechanizmus červenej vlajky.
Koncept ježka (jednoduchosť v rámci troch kruhov)
Zmena dobrej spoločnosti na skvelú si vyžaduje hlboké pochopenie troch pretínajúcich sa kruhov:
  • Pre čo ste SKUTOČNE ZAPÁLENÍ?
  • Čo poháňa Váš EKONOMICKÝ MOTOR?
  • V čom môžete BYŤ NAJLEPŠÍ NA SVETE?
Koncept ježka zjednodušuje zložitý svet a uľahčuje rozhodovanie. Nie je to cieľ, stratégia, alebo zámer. Je to pochopenie v čom môže (nie chce) byť spoločnosť najlepšou na svete. Prísť na to, môže trvať až 4 roky.

Kliknutím obrázek zvětšíte v novém okně.

Kultúra disciplíny
  • Sebadisciplína správnych ľudí v súlade s tromi kruhmi.
  • Sloboda a zodpovednosť.
  • Disciplinované myslenie + disciplinované konanie.
  • Extremná pracovitosť a ohromujúca horlivosť.
  • Zriecť sa príležitostí, ktoré prichádzajú iba raz, ak nie sú v súlade s konceptom ježka. Povedať „NIE“.
  • Rozpočtujeme iba tie činnosti, ktoré zapadajú do konceptu ježka a tie financujeme.
  • Zoznamy vecí, s ktorými treba prestať, sú dôležitejšie ako zoznamy vecí, ktoré treba robiť!!!

Kliknutím obrázek zvětšíte v novém okně.

Technologické akcelerátory
Good-to-great spoločnosti rozmýšľajú o úlohe technológie inak a tie starostlivo vyberajú. Používajú ich ako akcelerátora hybnej sily, nie na jej vytvorenie. Technológia nikdy nie je primárnou príčinou či už skvelosti, alebo úpadku.

Zotrvačník a osudová slučka
Transformácie z dobrého na skvelé sa nikdy neuskutočnili od večera do rána. Nebol tam žiaden rozhodujúci počin, žiaden veľkolepý program, žiadna superinovácia, žiadna ojedinelá šťastná náhoda, žiadny zázračný moment. Proces skôr pripomínal vytrvalé tlačenie obrovského ťažkého „zotrvačníka„ jedným smerom, otáčka za otáčkou, naberajúc hybný moment až do bodu zvratu a ďalej zaň.

Nemíňajte veľa energie na motivovanie a usmerňovanie ľudí. Hybná sila, s ktorou sa zotrvačník točí, ja nákazlivá. Podpora zo strany ľudí vychádza z výsledkov a hybnej sily, nie naopak.

Kliknutím obrázek zvětšíte v novém okně.
Minutovou učební stránku najdete zde (minutová - lze přečíst za minutu, učební - můžete se z ní něco naučit, stránku - vše důležité na 1 A4).

0 Comments:

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services