Znalosti a BPM

Toto téma bylo možné pojmout dvěma způsoby - buď jako vztah BPM a knowledge managementu nebo jako pohled na znalosti, které BPM a jeho klíčoví hráči potřebují. Čili jako znalosti pro BPM. Samozřejmě se oba pohledy prolínají, přesto v tomto tématu měsíce dáme přednost pohledu druhému. Jak dále uvidíte, ke konceptům managementu znalostí jako integrální součásti business process managementu se v příštím roce vrátíme.

Znalosti pro BPM

BPM je svou podstatou interdisciplinární obor. Integruje oblasti poznání od nauky o podniku a jeho řízení, přes informační technologie až po soft skills z hlubokých vod psychologie a sociologie. Jakýkoliv pokus o taxonomii znalostí pro takovouto interdisciplínu je předem odsouzen k neuvěřitelně složitým síťovým modelům znalostních struktur, které mají dvě nevýhody. První plyne z dynamiky poznání v oboru - struktury jsou čím dál složitější a více provazbené, prakticky neaktualizovatelné. Jen připojit novou dokumentovanou znalost do stávající sítě je úkol nad lidské síly. A druhá nevýhoda plyne z první - takovéto znalostní sítě jsou prakticky nepoužitelné. Protože v nich zabloudíte. I tento maličký web je toho (zatím) smutnou ukázkou.

Ke zmapování a zprostředkování znalostí pro BPM existuje naštěstí cesta jednodušší. Ta sice neaspiruje na značení ontologie, nicméně je použitelná pro tři hlavní cíle, které BPM portál jako znalostní servis má:

  1. Poskytnout přehledné a podle důležitosti strukturované informace o BPM pro učení (se)
  2. Umožnit najít praktické návody a pomoc pro řešení konkrétního problému
  3. Vytvořit platformu pro sdílení se jako základ transformace informací do znalostí
A cesta? Prosté rozřezání znalostí pro BPM na souvislé oblasti - domény. Ty sice nejsou úplně disjunktní a mají spoustu rozhraní do okolí, nicméně mají dvě výhody - dají se v nich hierarchizovat informace podle důležitosti a jsou srozumitelné i samy o sobě. Abychom demonstrovali, že praktickou použitelnost tohoto webu ctíme více, než jeho odbornost, odpustíme si na tomto místě balík odkazů na zdůvodnění a popis zvoleného přístupu. Místo toho ji rovnou otestujeme v praxi.

Znalosti pro business analytiky
Jedním z nejzdařilejších pokusů zmapovat poznání v oblasti BPM je aktivita IIBA (International Institute of Business Analysis) v podobě katalogu znalostí business analytika - BABOK (Business Analysis Body of Knowledge), stále ještě ve verzi 1.6. Dá-li Bůh, na jaře se dočkáme nejen generačně nové druhé verze, ale i založení české chapter IIBA (předešla nás nejen Velká Británie, ale i Polsko). Podívejme se, jak se na znalosti pro BPM BABOK dívá.
Kliknutím zvětšíteBABOK tedy neaspiruje na mapu poznání BPM, je skutečně pouze seznamem znalostí business analytika, nikoliv dokumentací znalostí v oblasti BPM či dokonce návodem, jak tyto znalosti použít.

Znalosti pro/o BPM
Jak tedy rozřezat a hierarchizovat znalosti pro BPM? Redakční rada BPM portálu dlouho bádala u poučenějších a pokročilejších, jeden rok experimentovala a nyní si dovoluje předložit Vám následující mapu domén znalostí.
Kliknutím zvětšíteTa naše definuje tři domény průřezové a sedm domén specifických, které umožňují ucelený strukturovaný popis znalostí o i pro BPM a splňují všechny 3 výše vytčené cíle portálu. Tedy možnost praktického použití. Ve skutečnosti je jejich struktura poněkud složitější a hlubší. Jednotlivé domény znalostí se rozpadají na jednotlivé kategorie znalostí, charakterizované tím, že jsou zachytitelné v jedné metodice. A tyto kategorie pak na jednotlivé znalosti - homogenní okruhy poznání, které jsou vytyčené nikoliv popisem, ale pomocí otázek. Ale tím Vás zatím nebudeme zatěžovat.

Jak na znalosti a BPM prakticky

Důležité totiž je, jak tuto mapu prakticky využijeme. A zde máme tuto představu, kterou Vám krátce představíme:

Domény znalostí jako Téma měsíce
Téma měsíce je asi nejhodnotnější část tohoto portálu. Mapuje uceleně příslušnou oblast a interakcí se spolupracovníky a čtenáři zde dochází ke vzniku nové kvality. Od nového roku budeme rubriku budovat systematicky podle domén:

Leden: Architektura podnikání
Budeme se věnovat meta-podnikání: strukturovanému pohledu na podnik a na jeho systém řízení jako pevného základu BPM, aneb trochu jiná nauka o podniku. Zaměříme se na business modelování, jeho notace a okrajově i na nástroje a referenční modely. Především se však pokusíme přehledně rekapitulovat důležité přístupy BPM jako takového - čili BPM pro manažery.

Únor: Strategie
Vztahy strategie, procesů, pravidel, IT a ostatních klíčových dimenzí podniku, samozřejmě se zaměřením na formulování a strategie jako základního hybatele řízení změn podnikání - to bude jádro tématu na únor. Určitě se hodně zblízka podíváme na metodiku BSC a možné formy její aplikace i na další strategické koncepty.

Březen: Pravidla
Toto téma, které jsme už letos lehce naťukli, je v naší vlasti ještě hojně nezorané, ač pravidla podnikání poskytují obrovský potenciál, jak podnik uchopit srozumitelně a přesto pevně. Budeme se zabývat pravidly na různých úrovních řízení - od těch strukturálních až po pravidla rozhodování inkorporovaných do IS, jejich svázaností se strategií i jejich vaznou na potřebnou standardizaci a průkaznost. Dotkneme se tedy i oblastí od ISO 900x počínaje až po SOx.

Duben: Procesy
Na jaře se pustíme do tématu nejrozsáhlejšího. Vše o procesech a jejich systémovém uchopení. V řadě společností dosud marný boj o skutečně procesní pohled na podnik podpoříme vzorovými přehledovými procesními mapami z různých branží.

Květen: Organizace
I o organizování jsme již letos hovořili. Organizační řízení je jedna z mála metod, které dnes manažeři hojně využívají při řízení změn. Proto se budeme věnovat nejen organizačním strukturám či řízení kompetencí a vazbám na personální řízení, ale i metodám vedení lidí a personální politice ve vztahu k BPM vůbec.

Červen: Znalosti
Knowledge management je integrální a nedílnou součástí procesního řízení a potažmo celého BPM. Budeme se zabývat jak procesy znalostního managementu, tak jejich informatickou podporou a dopady do celkových konceptů řízení.

Září: IS
O IS jsou vlastně částečně všechna témata měsíce, ale to podzimní zaměříme na koncept BPM druhé generace (BPMS) - tedy ucelenou metapodporu životního cyklu podnikání, samozřejmě s využitím SOA.

Říjen: Řízení změn podnikání
Toto průřezové téma je vlastně zásadní a do určité míry tvoří vrchol celého ročního cyklu a srdce naší znalostní mapy. Probereme podrobně cyklus řízení změn a jeho proces včetně vazeb na integrované metodiky - od těch zaměřených na zvyšování výkonnosti, přes implementační, jako je projektové řízení - až po ty, které nás vrací zpět na jeho začátek, měření a monitoring.

Listopad: Firemní kultura
Úspěšnost BPM jako manažerského přístupu je přímo úměrná úspěšnosti změn firemní kultury. Pod tímto širokým pojmem budeme zkoumat zejména praktické přístupy a metodiky, které vedou ke změně stylu řízení a chování lidí v souladu s hodnotami, které jsou BPM vlastní.

Prosinec: Rizika
Jak patrno, některým doménám jsme se již věnovali a u oblasti rizik jsme se o to pokusili již letos uceleněji. Ale nebojte se, že za rok budeme citovat sami sebe. Při rychlosti nárůstu poznání budeme mít jistě možnost přinést Vám informace nové a především je účinněji kultivovat ve znalosti formou sdílení.

Témata nejen umožňují konzistentnější pojednání o příslušné oblasti, ale mají řadu dalších výhod. Protože nejen sdílením znalostí musí být živ portál a také proto, že řada kategorií znalostí v konkrétních doménách má úzkou vazbu na metodologie, služby či produkty firem, budeme cíleně v rámci příslušného tématu oslovovat potenciální dodavatele, aby v něm prezentovali své konkrétní řešení nebo přístup. Samozřejmě za podmínky informační hodnoty takovéhoto sdělení.

Časování práce s tématy
Z hlediska časování zachováme současný režim - jedno téma na měsíc, kdy:
  • druhý čtvrtek v měsíci téma otevřeme souvislejším úvodem
  • poslední čtvrtek v měsíci téma shrneme
Newsletter
Zachováme také praxi vydávání newsletterů, ale vzhledem k rozsahu zveřejňovaných informací je pojmeme spíše jako přehledné souhrny:
  • druhý čtvrtek v měsíci půjde o souhrn hlavních zpráv ze světa BPM
  • poslední čtvrtek v měsíci půjde o manažerské shrnutí tématu měsíce
Plus samozřejmě informace o aktuálních akcích okolo BPM a příbuzných témat - budeme rádi, pokud nás o nich budete včas informovat.

Měsíční BPM workshop
Uvažujeme i o pravidelném odpoledním setkávání nad příslušným tématem, také vždy poslední čtvrtek v měsíci. To by bylo moderováno vždy odborníkem na dané téma a sloužilo by k jeho praktickému uchopení. Tedy k přeměně informací na znalosti.

Příručky a další publikace
K jednotlivým tématům budeme publikovat příručky - přibližně v rozsahu a formě, kterou jste viděli u testovacího balónku Jak na rizika procesně. Příručky budou k mání zdarma a mají sloužit přímo ve firmách pro širokou osvětu o procesním řízení.

Jinou formou propagace a idejí BPM budou manažerské manuály, které budou vydány i tiskem. Předpokládáme vydání 4 manuálů do roka, na první z nich se můžete těšit v březnu - téma Business Process Management druhé generace.

Kromě příruček a manuálů vytváříme také Přehled znalostí pro každou doménu, a to až na úroveň otázek k ohraničení jednotlivých znalostí včetně testů a zadání případových studií. Zde plánujeme jejich využití především ve výuce.

Na závěr

Snad jediná otázka: Jak se Vám jeví takto navržená struktura znalostí pro BPM a naše představy o tom, jak náš portál napomůže jejich kultivaci a růstu? Budeme velice rádi, pokud své názory, očekávání, pohledy i konkrétní připomínky vyjádříte v diskusi k tomuto tématu měsíce. Určitě se jimi bude redakční rada nejen velmi důkladně zabývat a inspirovat - ale přímo řídit. BPM portál je totiž službou pro Vás - profesionály BPM.

Celý Nový rok 2008 je před námi - a že to bude rok BPM, o tom podle všech studií i současného směřování technologií, není pochyb. Aby to byl rok úspěchů BPM, k tomu je potřeba už jen jedno jediné. Aby profesionálem BPM byl každý manažer. A to je hlavní cíl tohoto BPM portálu. Hodně štěstí!

Vaše redakční rada

4 Comments:

Anonymní said...

Navržená struktura znalostí se mi jeví jako velmi přehledná a myslím, že bude uvnitř podniku i dobře komunikovatelná.

Jinak chci celému BPM portálu poděkovat za obrovský kus práce poděkovat.

Anonymní said...

Máte pravdu, že těch informací je moc a taky jsem se v nich ztrácel. Držím vám palce, aby se to podařilo učesat. Nápad s příručkami, kde bude to nejdůležitější, je velmi dobrý. Ta na rizika se vám povedla.

Anonymní said...

Témata jste navrhli dobře, teď se jich jen držet a vydržet!

Anonymní said...

Nejdůležitější bude dobře zvládnout první téma, od kterého se všechno odvíjí. Vysvětlit (nám) manažerům, že doba řízení příkazy shora a reorganizacemi už skončila, je zatraceně těžké. Jinak děkuji - čtu vás od léta a musím říct, že jsem sám od té doby hodně změnil svůj řídící styl.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services