Organizační struktury a procesy



Procesy ze své podstaty prochází napříč organizačními strukturami. Které organizační struktury známe? Jak která z nich podporuje procesní orientaci firmy a zavádění BPM? Jak provádět reorganizace? Jak využít BPM pro integrovaný popis pracovních pozic a kompetencí organizačních jednotek? To jsou jen některé otázky k tématu prázdninových měsíců.

Téma, kterému se tento měsíc budeme věnovat, je zaměřeno na organizační struktury a procesy. Jak vyplývá z některých komentářů, ale i z předchozích diskuzí, tato debata by měla napomoci k zodpovězení otázek uvedených v titulku. Těžištěm tématu jsou organizační struktury ve vztahu k procesům a procesnímu řízení.
V úvodním článku k tématu měsíce se pokoušíme provést stručnou rekapitulaci základních organizačních struktur a dopady zavádění BPM na organizační struktury. Nicméně rádi bychom se podělili o vaše názory, zkušenosti s implementací procesně orientovaných struktur v rámci zavádění BPM. Z vašich diskusních příspěvků se pokusíme zformulovat obecné principy a závěry na konci měsíce srpna.

Abychom naplnili tyto cíle, očekáváme, že se nám v rámci následné diskuze pokusíte sdělit nejen vaše názory, ale vyjádřit se i k následujícím otázkám:
1) Jaký typ organizační struktury používá vaše firma a zda tato struktura podporuje procesní řízení?
2) Jaké jsou vaše zkušenosti s přechodem na procesně orientovanou organizační strukturu, co hrálo důležitou roli v procesu transformace?
3) Jaké je postavení vlastníků procesů a dalších osob odpovědných za procesní řízení ve firmě, jaké jsou jejich pravomoci a odpovědnosti?
4) Jakým způsobem využíváte BPM pro popis pracovních pozic a kompetencí v rámci organizačních jednotek?
5) Jsou dle vašeho názoru s procesním řízením spojeny nevýhody, resp. rizika?


0 Comments:

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services