Z diskuse Spolupracují na projektech SOA lidé z BPM?

S. Adam: Už před rokem jsme se rozhodli předělat nás základní systém a volba padla na webové služby. Jde hlavně o to, že systém musí být otevřený i pro naše dealery a k tomu jsou WS ideální platformou. Využíváme embedded ESB (webMethods), což je sice drahé řešení, ale spolehlivé a univerzální. Projekt má řídící výbor na vrcholové úrovni a jsou do něj zapojeni i specialisté na procesy.

Sadil: Technologii ESB máme k dispozici v rámci platformy, ale zatím váháme. Některá propojení sice řešíme přes SOAP, ale jednotným konceptem SOA bych to nenazval. Řídíme to sami v IT Dep.

Jiřina: Velký projekt na systém založený na WS jsme absolvovali už loni. Běžel jako všechny IT projekty - byli do něj zapojeni pouze vybraní dotčení uživatelé, jinak si ho řídl náš CIO.

Komárek: U našich informatiků je SOA zakázané slovo. Prá vede jen k chaosu a nerušení bezpečnosti. Mimo IT o SOA nikdo nic netuší, takže nějaká představa, že by právě SOA pomohla spojit aktivity shora od vedení a od IT není u nás moc reálná.

Mareš: Přímo SOA iniciativa to není, ale na SOA technologiích je postavena - máme velký projekt BI, který využívá ESB pro přístup k některým službám back-systémů. Projekt je řízen IT.

Králová: Se SOA mi už tak rok dávají naši informatci SODu. Po pravdě nechápu ještě pořád úplně přesně, kam to celé míří a proč najednou se musí všechna rozhraní dělat přes XI (v SAPu), když to nikdo pořádně neumí a je to nespolehlivé. Což s celkovou architekturou SOA nemá moc společného a ani to k ní nemíří. Nemám pravdu?

V.L.: Máte pravdu, že SAPovský NetWeaver není zrovna příkladná platforma k rozklíčování stávajících aplikací do služeb.

Karel Svoboda: Otázka asi míří k tomu, zda už někdo nemá zkušenost s projekty SOA napojenými na business aktivity shora. Bohužel musím konstatovat, že u nás běží obojí dvěma odlišnými linkami. Business projekty sice nakonec u IT taky skončí, ale až je jasné, co se má změnit. IT si dělá nezávisle své projekty. SOA se u nás moc neskloňuje, ale na webslužbách už máme založenu řadu řešení.

pass: O SOA umí naší IT mistři mluvit velmi vznešeně. Právě teď máme na stole projekt na předělání nějakých n:m rozhraní. Projekt je navržen jako čistě informatický a jediné, čím je zdůvodněn, že při nových verzích oněch molochů se nebudou muset rozhraní pořád znovu předělávat.

Levadule: Už půl roku děláme velký integrační projekt, kdy se má využít k vzájemnému propojení systémů výhradně SOAP. Byznysu se to "netýká" - takže se o to nikdo z managementu nestará.

0 Comments:

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services