BPM pro manažery

Znalost BPM není u našich manažerů věru velká. Srovnání 65 českých účastníků se 7 tisíci jiných ze všech ostatních zemí (Benchmarking Exchange) z roku 2006 vychází asi takto:






Tabulka uvádí podíl firem, které příslušnou metodiku nebo techniku aktivně používají. Český stav odpovídá našemu empirickému zjištění, že více než polovina vrcholových manažerů u nás vůbec netuší, co zkratka BPM znamená. BPM se zatím neobjevuje v titulcích Hospodářských novin ani jiných manažerských periodik. A tak není divu. Zkusme v tomto tématu měsíce přesněji vymezit, co manažer potřebuje o BPM vědět, aby mohl využít jeho potenciál ke zvýšení výkonností své firmy.



Úvod do tématu
Co by měl o BPM vědět vrcholový manažer? Zkusme mu vytyčit znalostně-zkušenostní trasu, po které se může vydat:




Naše cesta je jednoduchá a protože vede zkratkami, zahrnuje pouhých 5 zastávek:

- manažer potřebuje nejprve pochopit, co BPM je a co není
- následně toto poznání může promítnout do vize, jaké přínosy má mít BPM pro firmu
- pak si ujasní, koho k tomu potřebuje a tyto lidi získá
- a pak už se společně pustí s chutí do díla změny
- což přinese nemalé obtíže a konflikty, které manažer překoná svým osobním nasazením jako lídr a nositel změn
Tato cesta však platí pouze pro toho vůdce, který nebyl poznamenán na duši i kariéře nějakým předchozím nezdárným projektem nebo iniciativou obdobného charakteru. V případě výskytu takovýchto zranění je nutná fáze 0. Hojení.

A neplatí ani pro manažera, který delší dobu žil v quasi-procesním prostředí, tedy firmě, která veřejně vyznávala hodnoty BPM, avšak skutek utekl. Zde je nutná ještě jedna předfáze, a to -1. Detoxikace.


0 Comments:

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services