Organizácia a procesy

Ing. Ján Satin - SMART Management

Organizačnej architektúre a jej väzbe na procesy a ostatné dimenzie architektúry podnikania sa tento portál venoval v minulosti už niekoľkokrát[i]. Nájdete tu rozbor jednotlivých organizačných štruktúr a ich vhodnosť pre firmy s procesnou orientáciou, ale i popis špecifických rolí, ktoré BPM vyžaduje. I napriek tomu táto téma zasluhuje ďalšiu a hlbšiu pozornosť. Organizačný pohľad je stále primárnym pohľadom, ktorým sa väčšina manažérov pozerá na biznis, ktorý riadi[ii]. Len organizovanie nie je len tvorba organizačných štruktúr a vymedzenie kompetencií. Organizáciou rozumieme sociálne usporiadanie vytvorené preto, aby riadeným spôsobom jednania dosiahlo kolektívnych cieľov[iii]. Čo všetko zahrňuje?

  1. Organizačné štruktúry ako usporiadanú a väčšinou i formalizovanú sieť vzťahov.
  2. Mocenský systém v týchto štruktúrach.
  3. Pozíciu jednotlivca, ale i jeho osobnosť, znalosti a motiváciu.

Organizačný pohľad je „najmäkšou“ dimenziou architektúry podnikania[iv]. Jeho zasadenie do rámca BPM vyžaduje nielen znalosti z oblasti sociológie, psychológie a managementu ako takého, ale zjavne i porozumenie riadenia znalostí, ktoré hlavne v tacitných častiach organizačnej dimenzie priamo realizuje. Ako takýto zložitý systém dekomponovať a pritom nestratiť holistický pohľad?

Entity v organizačnom pohľade

Skúsme definovať najdôležitejšie objekty či business entity[v], ktoré organizačná dimenzia musí zachytiť a podívať sa, aké prostriedky pre to business model (BMS) ponúka.

Obrázok 1: Organizačné business entity

Kliknutím zvětšíte obrázek v novém okně.

Pracovník – teda človek, ktorý pre podnik pracuje v nejakom pracovnom vzťahu (zamestnanec). Kmeňové údaje o ľuďoch väčšinou spravujeme v nejakom personálnom systéme (napr. SAP HR-PA) a jednotlivých zamestnancov a ich osobné údaje priamo v BMS nepotrebujeme zachycovať.

Pracovná pozícia – pracovné miesto, ktoré je charakterizované pracovnou zmluvou a môže byť typizované napr. priradením určitej profesie, ktorá ho charakterizuje. Súbor plánovaných miest vytvára systemizáciu, teda požiadavky na personálne zabezpečenie. Pracovné miesta máme vždy zachytené v personálnom systéme, ale potrebujeme ich i v rámci BMS. Pracovné miesto je spojené s oprávneniami (v širšom slova zmysle, nielen oprávnenia v IS), ktoré sú podmienkou pre rozhodovanie. Pracovnú pozíciu a zároveň pracovníka tiež charakterizuje priradený systém motivácie.

Organizačná jednotka – v klasickom organizačnom pojatí je súborom vybraných pracovných pozícií, z nich niektoré súčasne túto jednotku riadia alebo vedú[vi]. Dnes už neplatí úplne ani podmienka pevného či trvalého priradenia pracovných pozícií (organizačná jednotka môže byť virtuálna, teda tvorená pozíciami či ľuďmi pracovne zaradenými celkom inde) a ani podmienka jediného riadenia (organizačná jednotka môže mať rôznu deľbu moci medzi ich členmi). Špecifickou organizačnou jednotkou je tím – pôvodne dočasná organizačná jednotka vytvorená len za špecifickým účelom a po jeho dosiahnutí rozpustená, dnes bežná forma trvalého organizovania a účinná bezbariérová štruktúra[vii]. Organizačné jednotky môžeme hierarchizovať do najrôznejších organizačných štruktúr včítane tých s pružnými prvkami. Organizačné štruktúry sú väčšinou tiež zachytené v personálnom systéme a súčasne i v BPMS.

Rola – je kľúčovým pojmem v organizačnej dimenzií z hľadiska BPM. Rola je určité očakávané chovanie v danej situácií[viii]. Pracovná rola je špecifickejšia – je charakterizovaná schopnosťou operatívneho porozumenia časti procesu a jeho opakovaného spoľahlivého vykonávania. Tomuto tiež zodpovedá ucelená časť znalostí a schopností (zhodná špecializácia, hĺbka a osvojenie). Každá rola má preto svoj znalostný profil. Jeden pracovník môže alternatívne vykonávať viac rolí, preto i jednému pracovnému miestu môžeme priradiť viac rolí. Rovnako tak i jednu rolu môže alternatívne vykonávať viac pracovníkov. Týmto rola vnáša dynamiku do organizačného riadenia. Použitím rolí vytvoríme rad predpokladov, aby bol organizačný systém pružný[ix].

Obrázok 2: Vzťahy medzi základnými entitami

Kliknutím zvětšíte obrázek v novém okně.

Dynamika organizačných štruktúr

Zodpovednosť za jednotlivé činnosti (na potrebnej úrovni podrobnosti) priradíme roli – nie priamo pracovníkovi alebo pracovnému miestu. Tým oddelíme jednak zmeny procesov od organizačných zmien (nemusíme s každou zmenou procesu vykonávať reorganizáciu), tak i naopak (môžeme vykonať určitú zmenu v organizačnej štruktúre, pričom nemusíme zasahovať do designu procesu).

Jednu rolu môžeme priradiť alternatívne viacerým pracovníkom (pracovným miestam). Prakticky ich môžeme priradiť všetkým, kto ju zvládnu fakticky vykonávať, majú pre ňu znalostné predpoklady a potrebné schopnosti. I keď ju budú možno vykonávať len výnimočne alebo len v určitých situáciách. Akonáhle nie sme schopní rolu priradiť viacerým ľuďom, znamená to, že ten jediný kandidát na výkon role, má znalostný monopol – na jednu alebo viac znalostí, ktoré táto rola vyžaduje.

Jednému pracovnému miestu môžeme priradiť viacej rolí – všetky, ktoré môže pracovník alternatívne vykonávať. Celé toto spektrum rolí by mala pokrývať jeho pracovná zmluva. Opäť v bežnej praxi môžeme vykonávať výrazne menší počet rolí a k výkonu niektorých špecifických rolí môže byť pracovník povolaný len v určitých situáciách.
Prečo potrebujeme usilovať o túto dynamiku? Prvým dôvodom je nutnosť optimalizácie kapacít. Dôvodom druhým je riešenie znalostnej náročnosti.

Kapacitná optimalizácia

Jedným z najväčších problémov pri optimalizácií procesov je tvorenie úzkych hrdiel. Sú spôsobené veľmi často nie nedostatočnými technológiami, ale ľuďmi. A čo viac – tieto úzke hrdlá sa posúvajú a menia, s nutnosťou reagovať na tržné výzvy stále častejšie a rýchlejšie[x].

Obvyklé riešenie je realizované cestou posilovania príslušných špecialistov. Tlak na zvyšovanie odbornosti a presnejšie vymedzenie práce vedie síce k vyššej zodpovednosti za výsledky a špecializáciu, ale tiež k strate úspor z rozsahu a k zvyšovaniu fixných (režijných) nákladov, ktoré zaťažujú spoločnosť i v prípade, že potreba kapacít zanikne. Špecialisti sa zaoberajú operatívou a vždy je ich neoptimálny počet (moc alebo málo). Práca je vymedzovaná až k strate flexibility, prebieha suboptimálne a na presahoch sa vytvárajú zbytočné redundancie.

Obrázok 3: Organizačná reakcia na záťaž

Kliknutím zvětšíte obrázek v novém okně.

Na uvedenom typickom grafe je možné pozorovať vývoj takejto situácie. Pri normálnom chode požiadaviek sú pracovníci schopní bez problémov zvládať svoje úlohy. Pri väčšom počte požiadaviek je možné preťaženie pracovníkov riešiť operatívne nadčasmi, zvýšeným pracovným úsilím alebo odložením nekľúčových úloh. Takéto krátkodobé preťaženie možno vyriešiť operatívnymi opatreniami v rámci príslušného útvaru. Ak zvýšené množstvo požiadaviek trvá a presiahne určitú medzu, je obvyklým riešením posilnenie stavu pracovníkov. Problém je vyriešený. Väčšinou však počet požiadaviek po čase poklesne a dostane sa na obvyklú medzu. Potom je ale ťažké až nemožné sa získaných pracovných kapacít zbaviť, príslušný vedúci odborných útvarov si radšej ponechajú túto výkonnú rezervu, špecialisti začnú spontánne generovať ďalšie výstupy, alebo si nájdu iné vyťaženie, ktoré vzhľadom k ich odbornosti sa len ťažko odbúrava ako nepridávajúca hodnota hlavného podnikania. Osobné náklady zostanú a tieto fixné náklady zaťažujú kalkulácie kľúčových produktov alebo služieb.

Znalostná náročnosť

Vysoká špeciálna odbornosť je nutná a neobíde sa bez nej žiadna prosperujúca spoločnosť. V žiadnom prípade však neplatí rovnica - čím viac odborníkov špecialistov, tým viac spoločnosť prosperuje. Odborná pracovná sila vyžaduje pomerne vysoké osobné náklady a nákladné je tiež zabezpečenie jej odborného rastu (školenia, kurzy, certifikácie apod.). Nasledujúci obrázok zhrňuje analýzu potrieb odborných znalostí v bežnom podniku.

Obrázok 4: Znalostná náročnosť procesov

Kliknutím obrázek zvětšíte v novém okně.

Z grafu je zrejmé, že existujú v podnikovej praxi procesy, ktoré nemajú vysoké požiadavky na znalosti a naopak procesy s veľmi vysokými nárokmi odbornosti. U procesov znalostne nenáročných až 80% priebehov sa dá vykonávať bežnými pracovníkmi so základným zaškolením. A teda len 20% prípadov vyžaduje prítomnosť špecialistov, kedy je potrebné riešiť špecifické situácie a využiť ich tacitný know-how. Dokonca i v procesoch znalostne náročných ide viac než 60% priebehov vykonávať pracovníkmi so základným zaškolením.

Vždy teda existuje významný podiel priebehov procesov (60-80%), ktoré nepotrebujú zvláštne odborné znalosti. Stáva sa teda bežne, že vysoko odborní pracovníci vykonávajú bežné rutinné činnosti, ktoré môžu vykonávať pracovníci po základnom zaškolení.

Táto „prekvalifikácia“ na jednu stranu zvyšuje zbytočne náklady, na druhú stranu vedie k ešte horšiemu následku – práca sa v priebehu procesu odovzdáva medzi špecialistami navzájom. Dochádza tak k typickej organizačnej fragmentácií procesov. Informácie sa pri odovzdávaní strácajú, celý proces je brzdený najužším miestom (špecialistom s najmenšou kapacitou), dochádza k neriešiteľným prekrytiam v kompetenciách, odborné útvary vytvárajú mocenské monopoly dané ich znalosťami a dôležitosťou… Stráca sa efekt tímovej bezbariérovej práce.

Obrázok 5: Dielčie a celkové kolísanie kapacít

Kliknutím zvětšíte obrázek v novém okně.

Dôležité je zistenie, že jednotliví pracovnici síce môžu byť dielčím spôsobom preťažení, avšak ak sa prevedie súčet ich kapacít vzhľadom k celkovým požadovaným výkonom, zostáva pomerne vysoká výkonová rezerva, bežne 15-25%. Trieštenie kapacít do odborností, ktoré v praxi aj tak nie sú využívané, tak vedie nielen k neúspornosti, ale k poruchám v organizácií práce, v toku spracovania údajov a v tvorbe pridanej hodnoty.

Dynamické priradzovanie rolí
Pokiaľ teda vytvoríme systém riadenia, kedy výkon role v príslušnom priebehu procesu môžeme priradiť viac ľuďom – a vybrať teda kandidáta, ktorý splňuje znalostné požiadavky a súčasne je najmenej vyťažený, môžeme na stranu jednu zásadným spôsobom odblokovať úzke hrdlá a zvýšiť priechodnosť procesu, na stranu druhú zlepšiť schopnosť firmy reagovať na kolísania záťaže bez bremena trvalých fixných nákladov. Potom tiež z hľadiska procesov nie je až tak zásadné, aké organizačné usporiadanie firma má.

Zhrnutie
Organizačné štruktúry sú základným nepriateľom procesov. Každá zmena organizačnej jednotky v priebehu vykonávania procesu vytvára určitý blok, ktorý zhoršuje výkonnosť procesov. Tiež rozdelenie kapacít do jednotlivých organizačných jednotiek znižuje výkonnosť procesov pri zmene zaťaženia. Negatívne dopady nie celkom nevhodnej organizačnej štruktúry však možno z veľkej časti eliminovať prostredníctvom rolí a ich dynamického priraďovania.

Odkazy
[i] Organizační struktury a procesy; BPM portál – téma měsíce, 8/2007; ISSN 1802-5675; soubor článků.
[ii] John Schermerhorn, James G. Hunt, Richard N. Osborn; Core Concepts of Organizational Behavior; 2003; ISBN 0471391824; kniha.
[iii] Jiří Dědina, Jiří Odcházel; Management a moderní organizování firmy; 2007; ISBN 978-80-247-2149-1; kniha.
[iv] John O'Connell, Jon Pyke, Roger Whitehead; Mastering Your Organization's Processes: A Plain Guide to BPM; 2006; ISBN 0521839750; kniha.
[v] Semantics of Business Vocabulary and Business Rules (SBVR) v1.0; 2008; OMG; standard.
[vi] Jon Sutherland, Diane Canwell; Organisation Structures and Processes; 1997; ISBN 0273625098; kniha.
[vii] David Campbell, Tom Craig; Organisations and the Business Environment; 2005; ISBN 0750658290; kniha.
[viii] Rudolf Kohoutek; Základy užité psychologie; 2002; ISBN 8021422033; kniha.
[ix] Donald Tosti; The Organizational SCAN: A Periodic Table for Organizational Change; 2008; BPTrends; článek.
[x] Herbert Dawid a kol.; Quantitative Models of Learning Organizations; 2002; ISBN 3211837248; kniha.

Kľúčové slová (anglicky: Management; Leadership; Organizational Behavior; Organizational Theory; Human Resources; Personnel Management; Business Process Management; BPM; SOA; Business Decision Management; BDM.

Štandardné citácie tohto príspevku: Ján Satin; Organizácia a procesy; BPM portál – téma mesiaca, 5/2008; ISSN 1802-5675; URL: http://bpm-tema.blogspot.com/2008/05/organizace.html

27 Comments:

Anonymní said...

Moc se mi Váš příspěvek líbí - pochopil jsem, proč stále bojujeme s nárazovými přetíženími.

Rozšířit pracovní portfolio lidem (udělat univerzály) na straně jedné a na straně druhé jasně oddělit standardní průběhy procesů, které mohou zvládnout "univerzálové" od výjimek, které řeší specialisté, je určitě správná cesta! Díky za inspiraci.

Anonymní said...

Vítek to pěkně shrnul, o co kráčí. Teď mi to teprve celé došlo. Jenže:

Problém bude v lidech! Dokonce dvojitý:

První v těch "univerzálech", které budeme nutit učit se další nové věci a tyky pobíhat z pracoviště na pracoviště. Lidi mají rádi klid.

Druhý bude v těch "profících", kteří přijdou o svou nezbytnost pro běžný provoz - určitě jich nebude tolik zapotřebí a taky budou nuceni dělat hodně odborné věci, nebudou si moct odpočinout při "standardu" - pohodovce.

Anonymní said...

Pan Satin popsal pěkně to, co jsme už dřív tušili, že nejsou specialisté využiti, že jich je na celou řádu věcí škoda, protože jsou drazí a demotivuje je "běžná" práce a že by na řadu věcí stačili "obyčejní" nespecialisté.

Anonymní said...

Taky myslím, že psychologické aspekty takovéto změny jsou nedůležitější a nejtěžší na zvládnutí, protože se tím úplně rozbije stávající zažitá dělba práce.

Anonymní said...

Myšlenka "univerzálů" je bezvadná, ale znamená to mít vymyšlené:
- způsob, jak univerzály nasazovat právě tam, kde je zapotřebí
- způsob, jak univerzál, když si nebude vědět rady, povolá specialistu

Taky je třeba počítat s nějakými ztrátovými časy na "přebíhání" univerzálů.

Anonymní said...

Především je třeba ve firmě vytvořit atmosféru, kdy lidi mají chuť a nastavenou motivaci na to, aby se učili něco nového.

Anonymní said...

Ten pricip je fascinujuci, no zatial v 99% fabrik neprosaditelny. Nieje pripraveny manazment ani ludia.

Anonymní said...

O tom to tady je - jak a co konkrétně udělat, aby se principy (a toto považuji za zásadní princip) procesního řízení prosadily do podnikové - tedy naší praxe.

My si zatím lámeme zuby na mapování procesů a v jejich rámci i znalostí. Bez toho se nedají ani odlišit standardní-nestandardní průběhy (či dílčí aktivity) v procesech, ani nutné znalosti pro univerzály a pro specialisty.

Ukazuje se, že je zásadní disproporce mezi tím, co lidi říkají, že potřebují vědět, a tím, co skutečně potřebují pro výkon nějaké aktivity vědět.

Anonymní said...

BIG Y! Pro sběr znalostí (co kdo musí vědět, aby něco udělal) není možné vycházet z žádných existujících dokumentů (zejména ne popisy práce). Jsou psány většinou hodně široce a machrovsky, aby bylo vidět, jak dotyčná profese je důležitá, právě oněmi experty.

Je třeba důsledně věcně analyzovat příslušné aktivity a nejlépe ono nezbytné "minimum" otestovat na nějakém nezaujatém člověku z jiného oddělení, třeba v rámci zacvičovacího "kolečka".

Anonymní said...

To je rafinové!!! Díky Kosi (kose, koso?), to je geniální nápad spojit mapování znalostí s jejich ověřováním při zácviku lidí v rámci kolečka! Jdu to hned domlouvat a vyzkoušet. Máte to u mě!

Anonymní said...

Procesy jsou řešitelné jen mimo liniovou strukturu, tedy typicky servisně přes SLA. Na servisní straně je potřeba definovat více levelovou strukturu, která řeší poměr pracovníků obecných vlastností a specialistů. Monitoring na ticketové bázi pak řeší feedbak pokud se týká skutečného řízení kapacit. Nefunguje to pro zákazníky, kdy poměr mezi srovnatelně jednotkově vydělávajícím odběratelem služby a srovnatelně manday za outsorsing je horší než 1:3.

Anonymní said...

Vůbec netuším, o čem "anonymní" hovoří. Co je SLA vím, dovedu si představit i jeho "vícelevelovou" strukturu, čímž asi myslí, že v SLA je stanoveno více úrovní služeb (obyč. či specialista). Ale co je monitoring na ticketové bázi?

Mluví anonymní o vnitrofiremním uspořádání do nějakých samostatných business units, které mají mezi sebou vztahy přes SLA?

A vůbec, nemohl by uvést nějaký jednoduchý příklad?

Anonymní said...

Taky jsem blbá ženská a nerozumím, o čem to anonymní mluví?! Mluvím česky? Nemohl by nám to přeložit?

Nejvíc mě zajímá "Monitoring na ticketové bázi, který řeší feedbak".

Anonymní said...

Anonymní si z nás anonymně dělá srandu. Teď jsem gůgloval ticketovou bázi, abych se poučil a našel jsem cosi jen u optických vláken:)LOL

Anonymní said...

Procesy jsou samozřejmě "řešitelné" i v liniové struktuře řízení a jestli jem dobře pochopil, tento příspěvek je velmi dobrý návod, jak to udělat. Zbourat někde liniové struktury prostě nejde a pokud už s nimi máme žít, tak cesta dynamického přiřazování rolí je určitě tou nejvýkonnější.

Anonymní said...

Ti univerzálové jsou pak zařazení do zvláštní organizační jednotky nebo jsou součástí svých původních jednotek a tam odtud jsou "vytahováni" i na jiné činnosti?

Anonymní said...

My máme něco podobného - takové široce použitelné lidi máme ve speciálním středisku, odkud si je můžou podle potřeby nárokovat jednotliví linioví šéfové. Nemáme to sice tak propracované, jak naznačuje příspěvek pana Satina (nemá třeba zjištěné potřebné dovednosti ani vymezeny standardní průběhy), ale přesto je to velká pomoc ve špičkách. Kdyby to bylo používané jako "normální mód", byly by úspory asi obrovské. Budu to zkoumat.

Anonymní said...

Hodně související debata teď probíhá k TPS - přístup uvedený panem Satinem mi připadá jako výborný právě pro vyrovnávání zatížení (zásada 4).

Anonymní said...

Není to taková moderní obdoba vytěžovacích středisek? Ta moc ale nefungovala, protože tam nikdo nechtěl dávat lidi. Tady by to fungovat mohlo, protože by to bylo naopak (z vytěžovacího střediska by se univerzálové naopak brali a platili). Dobré!

Anonymní said...

Mám dotaz. Co budou dělat specialisté, když všechno poběží normálně (standardní průběhy procesu)? Při těch oni pracovat nebudou? nebo univerzálové budou nasazováni jen při přetížení?

Anonymní said...

Umím si představit (ještě jsme to ale nezkoušeli), že zcela běžně pojednou jen univerzálové a specialisté budou voláni fakt jen k výjimkám. A co budou "normálně" dělat? Třeba:
- věnovat se optimalizaci (a dokumentaci) procesu
- školit a přezkušovat univerzály
- dokumentovat nové znalosti a nestandardy...
Mám pokračovat? Tito lidé jsou dnes přetíženi operativou a proto nám chybí pro BPM!

Anonymní said...

Nevíc jsou specialisté nesrovnatelně dražší a používat je na běžnou (opakovanou) práci je vyhazování peněz.

Anonymní said...

A jaký poměr mezi univerzály a specialisty zvolit? Každý specialista stejně musí být aspoň ve 2 kusech kvůli zastupitelnosti.

Anonymní said...

Podíl mezi U a S bude přece různý podle standardnosti a znalostní náročnosti procesů. Nějaké směrné číslo podle mě nemůže existovat.

Anonymní said...

Taky nezapomeňme na "lidská" omezení. Já si myslím, že ta budou rozhodující. Řada lidí se po třicítce odmítá učit cokoliv nového a musí být vytvořen velmi drastický systém, který je k tomu přinutí. A taky to bude chvíli trvat, než si lidé nové profese osvojí. Takže přechod od 100% S k nějakému 90% U a 10% S bude trvat třeba několik měsíců.

Já jsem teď šel po systemizaci a jen po dělnických profesích (cca 300 lidí) a vychází mi, že z dnešních 18 profesí bude zapotřebí asi tak 3 typy univerzálů (ani univerál nemůže být úplně univerzální) a že by to mohlo být kolem 200 lidí plus 100 těch více odborných s primárně jednou profesí. Ale zatím jsem si nechal porovnat jen kvalifikační požadavky, což může být úplně špatně (můžou tam být nesmysly, jak tady upozorňoval KOS).

Anonymní said...

Ale univerzalni lidi se tim, jak si probiraji profese, taky zdrazuji. Nemuzu prece pocitat s tim, ze clovek, ktery se nauci dve tri dalsi profese mi bude delat za stejne penize, jako kdyz stal u pasu.

Anonymní said...

Vdaka za zaujimave informacie

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services